© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Zahrada smyslu Engelszell

Engelhartszell, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Zahrada propojuje čtyři aktuální témata: byliny jako léčiva a koření, zahrada jako meditační místo, terapeutická zahrada jako místo bezpečí a zahrada s druhovou rozmanitostí rostlin a regionálním charakterem. 1. zastavení: tradiční odrůdy vinné révy
Zde pěstované vinné révy pocházejí z regionu, zvláště obcí Sigharting, Schardenberg, Pyrawang a Engelhartszell, resp. Oberranna. Zvláštností těchto odrůd je, že se jedná o staré evropské druhy, jejichž jména ovšem upadla do zapomnění.

2. zastavení: Bylinková zahrada
Byliny se dostaly přes kláštery do regionálních zahradních kultur. Bylinková zahrada představuje kromě jiného četné byliny, které se používají při výrobě známého likéru kláštera Engelhartszell. Recepty tady ale samozřejmě neprozrazují.
Podle barokních vzorů je zahrada rozdělena do pěti částí, které symbolizují funkce lidského těla: žaludek/střeva – srdce/pokožka – nervy/životní energie – ženy/narození a centrální oblast/hlava. Účinky bylin jsou popsány na informačním letáku.

3. zastavení: meditační zahrada s labyrintem:
V poklidné části klášterní louky se nachází meditační zahrada. Zvláštní krajinný potenciál, výhled na dunajský veletok a svěží lesy srázů v dunajském údolí spoluutvářejí jedinečnou atmosféru. Labyrint je uspořádán klasickým způsobem a disponuje sedmi ochozy. Tato stará podoba labyrintu pochází z keltské praformy a přijala křesťanské hodnoty. Půdorys kříže se dostává do středu labyrintu, v němž se prolíná myšlenka spojitosti s přírodou a vnitřním životem křesťanských hodnot.
Labyrint symbolizuje hledání člověka v sobě samém i hledání sebekritického způsobu života. V chodbách labyrintu, vyznačených říčními kameny, se člověk po mnoha zatáčkách k samotnému středu a nakonec vyjde ven. Je to jinotaj a cvičení zvnitřnění, klidu a přijímání světa.

4. zastavení: tradiční ovocné odrůdy
Ukázková zahrada starých ovocných odrůd přiléhá k západní straně a seznamuje návštěvníky především s regionálními, tradičními druhy ovoce. Kromě jiného zde uvidíte různé druhy jabloní, hrušek, švestek a třešní. Devizou této části zahrady je prohlídka, ochutnávka, seznámení se a vnímání vůní.

5. zastavení: vodní cesta smyslů
Tento Kneippův rybník se nachází v areálu Mini-Dunaje (u alpinského zásobníku). Malým potokem, naplněným různými horninami, můžete projít bosí.

6. zastavení: zahrada zmatených smyslů
Tato část zahrady byla zřízena speciálně pro obyvatele místního zařízení Charity invita, proto není přístupná veřejnosti. Zahrada je uzpůsobena pro terapeutické potřeby obyvatel.

1. května až 30. září 2012, denně od 13 do 17 hod.

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • zajištěné stravování
Servis
  • prohlídka
Všeobecné informace o cenách

Dospělí: € 3,- děti: € 1,50 cena ve skupině (od 15 os.): € 2,- rodina: € 6,50 mládež, studenti, senioři, vojáci: € 2,- ve školní skupině: € 1,20/žáci (učitelé bezplatně) Komibivstupenky (Haus am Strom + Wasssererlebnis Minidonau velkým akváriem) dospělí: € 6,- dospělí včetně prohlídky: € 10,- děti: € 3,- děti včetně prohlídky: € 6,- skupiny: € 4,- skupiny včetně prohlídky: € 8,-

Slevy (věk / skupiny)
  • děti
  • rodiny
  • skupiny
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
sezóna
  • léto

Omezený bezbariérový přístup: Částečně je nezbytná asistence. Rozměry nesplňují nebo splňují jen částečně zákonnou rakouskou normu.

kontakt & servis


Zahrada smyslu Engelszell
Marktplatz 61
4090 Engelhartszell

telefon +43 7717 8055 - 16
fax +43 7717 8055 - 22
E-Mail tourismus@engelhartszell.ooe.gv.at
web www.donau-welt.at
http://www.donau-welt.at

kontaktní osoba
Marktgemeinde Engelhartszell
Marktplatz 61
4090 Engelhartszell

telefon +43 7717 8055 - 16
fax +43 7717 8055 - 22
E-Mail tourismus@engelhartszell.ooe.gv.at
web www.donau-welt.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA