© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Pfarrkirche Vichtenstein

Vichtenstein, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí
  • vhodné pro skupiny
  • vhodné pro děti (v libovolném věku)

Farní kostel ve Vichtensteinu je zasvěcen svatému Hippolytovi. Krásný farní kostel ve Vichtensteinu se nachází v centru obce jen několik metrů od Donausteigu. Novogotický halový kostel zaujme žulovou vějířovou klenbou, symbolickou výzdobou na klínových kamenech klenby, několika kamennými "rozetami" ve stěnách kostela,... - podívejte se a objevujte! Celková délka je 33 metrů, šířka 14,50 metru a výška věže 40 metrů. Presbytář je osvětlen třemi velkými okny a dvojlodí 6,50 m vysokými okny. Vrcholem je Hausmutter von Vichtenstein, zázračná socha Panny Marie. Vznikla kolem roku 1430 a původně stála v hradní kapli. Po požáru v roce 1773, který zničil velkou část hradu a jeho kaple, dřevěná socha zmizela. Znovu se záhadně objevila v roce 1881, kdy byl na věž nového farního kostela umístěn kříž. Rozluštění záhady: manželka správce hradu ji bez dovolení odnesla a vrátila ji zničeně až na smrtelné posteli. Soše se připisuje několik zázračných uzdravení a po staletí byla oblíbeným poutním místem místních obyvatel.

Hrad Vichtenstein byl vždy panským centrem obce. Církevní centrum se však nacházelo asi 6 km severozápadně v Esternbergu, nejstarší farnosti v severním Sauwaldu. Kaple na hradě Vichtenstein sloužila jako filiální kostel až do 18. století. V roce 1785 se Vichtenstein konečně stal samostatnou farností. Důvod: podle nařízení císaře Josefa II. neměl mít žádný poddaný namáhavou cestu do svého kostela. V roce 1877 byla zahájena náročná stavba dnešního farního kostela, která byla dokončena slavnostním umístěním věžního kříže v roce 1881. Mimochodem, žula použitá na stavbu kostela nepocházela z lomu, ale byla nalezena a opracována v okolních lesích. (Zdroj: Schulz-Wulkow, K. (2012). Vichtenstein v Sauwaldu)

Nyní se nabízí otázka: Co je to halový kostel?
V halovém kostele charakterizuje interiér kostela loď. Lodě jsou stejně vysoké a obvykle jsou spojeny pod společnou sedlovou střechou. To vytváří pocit velkorysého, sálového prostoru. Zde ve Vichtensteinu však byly pro dvoulodní architekturu rozhodující spíše statické ohledy. Vzhledem k prudkému svahu muselo být plato pro farní kostel částečně navršeno. V lodi byly vztyčeny tři středové sloupy, aby se částečně odlehčilo vnějším stěnám na straně údolí. Naučte se číst v církevní architektuře!

Tip: Krátká zajížďka k farnímu kostelu se vyplatí!


Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • WC
  • zajištěné stravování
  • Vhodné za každého počasí
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
  • Vhodné pro děti (v libovolném věku)
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Pfarrkirche Vichtenstein
Vichtenstein
4091 Vichtenstein

telefon +43 7714 8055
fax +43 7714 8055 - 31
E-Mail m.haderer@vichtenstein.ooe.gv.at
web www.vichtenstein.at
http://www.vichtenstein.at

kontaktní osoba
Gemeindeamt Vichtenstein
Vichtenstein 70
4091 Vichtenstein

telefon +43 7714 8055
fax +43 7714 8055 - 31
E-Mail m.haderer@vichtenstein.ooe.gv.at
web www.vichtenstein.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA