© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Pfarrkirche St. Nikolaus

Mauthausen, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí
  • vhodné pro skupiny

Kostel je zasvěcen svatému Mikuláši. Tento patronát ukazuje na velmi raný původ, protože nejstarší místa na Dunaji jsou zasvěcena svatému Mikuláši, patronovi lodníků a povozníků.

Význam Dunaje jako obchodní cesty dnes doplňuje jeho atraktivita jako cyklostezky. Cyklisté, kteří tento kostel navštíví, tak učiní nejen kvůli umění, ale vykonají také pouť ke svatému Mikuláši.

Farnost Mauthausen patří od roku 1122 opatství svatého Floriána. Původně byla farností sousední farnosti Ried/Riedmark. V roce 1613 se Mauthausen stal samostatnou farností a od té doby se o něj starají kanovníci opatství svatého Floriána.

Při renovačních pracích v roce 1982 byly objeveny základové zdi románského kostela a zbytky raně gotické apsidy. Dnešní kostel je dvoulodní pozdně gotický halový kostel s žebrovou klenbou z pískovce. Byl postaven v 15. století. V roce 1708 byl kostel částečně barokizován a byly do něj instalovány barokní oltáře.

Hlavní oltář se svatostánkem je pro nás věřící znamením Boží přítomnosti uprostřed nás. Na konci 18. století vytvořil slavný barokní malíř Johann Martin Schmidt, známý jako "Kremser Schmidt", pro hlavní oltář následující obrazy, které odpovídají svátečním obdobím:

Schmidt Schmidt: Anglický pozdrav (advent), Narození Páně (Vánoce), Zmrtvýchvstání Páně (Velikonoce), Poslední večeře Páně (Zelený čtvrtek, Boží Tělo). Další dva střídající se obrazy - Mikuláš a Ukřižovaný - pocházejí z dílny Kremsera Schmidta. Nanebevzetí Panny Marie a obraz Letnice byly namalovány v 19. století.
nadmořská výška

265 m

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné za každého počasí
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Pfarrkirche St. Nikolaus
Pfarrplatz 1
4310 Mauthausen

mobilní +43 7238 2303
E-Mail pfarre.mauthausen@dioezese-linz.at
web www.pfarre.mauthausen.at
http://www.pfarre.mauthausen.at

kontaktní osoba
paní Dipl. Päd. Traudi Nussböck


mobilní +43 7238 2303

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

powered by TOURDATA