© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Pfarrkirche Aschach an der Donau

Aschach an der Donau, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí
  • vhodné pro skupiny
  • vhodné pro kočárky
  • vhodné pro děti (v libovolném věku)

Pozdně gotický kostel byl vysvěcen v roce 1490 za hraběte Siegmunda von Schaunberg. Farní kostel se "zázračným" dunajským křížem a lodičkou s postýlkou

Název obce Aschach je zmiňován již v roce 777 v klášterní listině kláštera Kremsmünster. Historie farního kostela v Aschachu sahá až do 14. století. Bohoslužebná místa v Aschachu existovala již před konstituováním farnosti v 11. století. V Schaunbergském urbáři z roku 1371 jsou zmíněny dva kostely: "chirchen", což je náš farní kostel, a "sand Larentzen", což je špitální a hřbitovní kostel.
V roce 1490 nechal hrabě Siegmund Schaunberger postavit pozdně gotickou stavbu.
Stoupající zdivo tvoří většinu stavebního materiálu dnešního farního kostela.

Nad dveřmi do zákristie je zazděn do kamene vytesaný dedikační nápis z roku 1490. Uvádí, že tato kaple byla vysvěcena v roce 1490, v úterý před svátkem svatého Pankráce, a že pravidelné bohoslužby se sloužily od čtvrtka před svátkem svatého Urbana. Pozoruhodné je, že se jedná o jeden z prvních kostelních nápisů v německém a gotickém písmu.
Kostel byl zasvěcen svatému Janu Křtiteli a biskupu Mikuláši.
Dlouhou dobu byl filiálním kostelem farnosti Hartkirchen. Teprve v roce 1784 byl vládním nařízením císaře Josefa II. Aschach oddělen od mateřského kostela a povýšen na samostatnou farnost. Baronizace pozdně gotického kostela začala již předtím. Barokní kupole byla přistavěna již v roce 1750.
Vzhledem k blízkosti Dunaje byla stavba opakovaně postihována povodněmi a ledovými záplavami. Často se stávalo, že masy vody pronikaly do kostela. Někdy voda dosahovala až 1 metr nad lavice. Tyto pohromy způsobily velké škody na zdivu a dřevěných konstrukcích, takže bylo vždy nutné provést opravy.

V roce 1693 však došlo k události, která dala kostelu krásný dodatečný inventář. V tomto roce došlo k další povodni. Dva námořníci objevili těžký dřevěný kříž s namalovaným ukřižovaným Kristem a přinesli ho na břeh. Nemocný Stefan Mitterbauer se o umělecké dílo postaral a nechal ho zrenovovat. Během této práce se zcela uzdravil. Své uzdravení spojil s křížem. Díky tomu dostal název "Dunajský kříž" nebo "zázračný kříž".
Když byl v roce 1701 zcela restaurován a opatřen barokní výzdobou, získal své místo nad hlavním oltářem.
V roce 1789 způsobila další ledová bouře na farním kostele rozsáhlé škody.
Obyvatelé Aschachu požádali okresní úřad o finanční podporu, ta však byla zamítnuta. Byl podán návrh na zbourání zpustlého starého kostela a povýšení kaple Laurentius na farní kostel. Obyvatelé Aschachu však tento návrh důrazně odmítli. Byla postavena nová sakristie, zřízena druhá galerie pro varhany a zpěváky a s velkým úsilím a nasazením byla přestavěna loď.
V roce 1844 nechal farář na severní straně kostela postavit takzvanou "Zugebäude", která chránila kostel před případnými ledovými krami. Do dodatečného prostoru byl umístěn oltář a Boží hrob.
Tím se úzká gotická loď proměnila v barokní.
Uvnitř si jako první všimnete hlavního oltáře. Obraz od neznámého španělského mistra zobrazuje trůnící Matku Boží se dvěma patrony kostela, svatým Janem Křtitelem a biskupem Mikulášem, obklopenými třemi anděly. Obraz věnoval patron kostela, rakouský velvyslanec v Madridu Ferdinand Bonaventura hrabě Harrach.
V kněžišti je k vidění umělecké dílo z 15. století. Jedná se o mramorový reliéf zobrazující Ježíše na Olivové hoře. Jak bylo v té době zvykem, jsou na něm vyobrazeny erby významných rodů.
Také na tomto kostele zanechal čas své stopy. Proto bylo nutné kostel v tomto století renovovat a rozšířit. K tomu byl v roce 1973 najat Prof. Dr. Clemens Holzmeister. Podařilo se mu vynikajícím způsobem splnit požadavky na zachování památek, ochranu místa a liturgické požadavky.
Aby bylo možné poskytnout prostor pro ještě více lidí, došlo k průlomu s přístavbou na jižní straně. Kromě toho byl opraven krov a obnovena střecha a vyměněny vnější fasády a věž. Na vnější straně obrácené k Dunaji připomínají dvě fresky dva patrony kostela: svatého Jana Křtitele a biskupa Mikuláše. Nová okna byla navržena s antickým zasklením. Hlavní oltář musel být nově vymalován a pozlacen. Boční oltáře a varhany potřebovaly restaurovat. Prof. Dr. Holzmeister navrhl lustr, který zdobí kostel dodnes. Díky těmto a dalším renovačním pracím může kostel zazářit ve své současné nádheře. Dne 11 . prosince 1977 byl pomocný biskup A. Wagner provedl slavnostní znovuotevření a vysvěcení.
V roce 1984 vytvořil sochař Ägydius Gamsjäger "Kripperlboot". Tento ručně vyřezávaný reliéf přenesl vánoční příběh na Dunaj. V kostele je k vidění po celý rok.
již zmíněná Laurentiova kaple se nachází uprostřed hřbitova a v roce 1987 byla přestavěna na pohřební síň. Stavební konstrukce a celé vystupující zdivo patří do románského období. Dlouho se předpokládalo, že kostel má ve skutečnosti románské kořeny, čemuž by mohlo nasvědčovat i patronátní jméno svatého Vavřince. Výkopy prováděné Spolkovým úřadem pro ochranu památek odhalily silné, 2 metry hluboké základy z tesaných opukových kvádrů, které byly pokryty stopami vápenné malty. V západní stěně z načervenalých žulových kvádrů se nachází gotický hrotitý obloukový portál, který stojí za zhlédnutí. Na hlavním oltáři je vyobrazen oltářní obraz svatého Vavřince.
Tento text a fotografie jsou převzaty z knihy "Kirchen, Klöster, Pilgerwege und Österreich - Sakrales Kulturgut in Oberösterreich" od Franze R. Vorderwinklera.
nadmořská výška

268 m

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vstup volný
  • Vhodné za každého počasí
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
  • Vhodné pro děti (v libovolném věku)
  • Vhodné pro kočárky
  • Vhodné pro mladistvé
  • Vhodné pro seniory
  • Vhodné pro jednotlivce
  • Vhodné s přáteli
  • Vhodné ve dvou
  • Vhodné s dítětem
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

Bezbariérový přístup: Nejsou splněny všechny body zákonné rakouské normy. V podstatě je tento objekt bezbariérový a není potřeba asistence.

Přístup
  • přízemní přístup
jiné informace
  • vstup do budovy

kontakt & servis


Pfarrkirche Aschach an der Donau
Kirchenplatz 1
4082 Aschach an der Donau

telefon +43 7273 6357
mobilní +43 676 87765580
E-Mail pfarre.aschach.donau@dioezese-linz.at
web www.dioezese-linz.at/aschach-donau
https://www.dioezese-linz.at/aschach-donau

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA