© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Engelhartszell- Über Maut & Fliesteiner

Engelhartszell, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Engelhartszell je zážitek sám o sobě! Malý dunajský trh se nachází v hustě zalesněném údolí horního toku Dunaje nedaleko hranic s Bavorskem.
Tržní ulice lemovaná historickými domy tvoří pěkné centrum města. Za zmínku stojí: Fasády se vyznačují jednoduchostí v kombinaci s nádhernými architektonickými detaily, jako jsou zárubně, dveřní křídla, makety fasád, ... - prostě se podívejte a objevujte! Celý soubor vypovídá o dlouhé historii důležité mýtné stanice v pohraničí.

Mýtná stanice Engelhartszell je v listinách zmiňována již v roce 1194. Přípona "-zell" v názvu místa naznačuje, že se kdysi jednalo o poustevnu, známou také jako cela. Podél Dunajské stezky objevíme i další místopisné názvy, které odkazují na takové poustevny (=cely), například Obernzell, Innzell, ...
Engelhartszell je poprvé zmiňován jako tržní město v roce 1293. Mimochodem, erb tržiště je jedním z nejstarších v Horním Rakousku, první vyobrazení pochází z roku 1700! V roce 1450 zde byla zřízena císařská mýtná stanice. Každá loď zde musela zakotvit. O dodržování tohoto požadavku se staral řetěz natažený přes Dunaj. Lodě pak musely být kompletně vyloženy a zboží procleno. Kromě toho se za vyložené zboží musel platit poplatek za zdržení a nájem skladovacích prostor. Vykládání a nakládání lodí samozřejmě trvalo dlouho a často trvalo až tři dny. Díky této "vynucené" délce pobytu zažíval Engelhartszell hospodářský rozmach: bylo zde 8 hostinců, 6 pekařů, 5 řezníků, kovář, .... Tento spolehlivý zdroj příjmů měl pokračovat dalších 430 let, než byl celní úřad v roce 1880 přesunut do Pasova, což znamenalo konec hospodářského rozkvětu Engelhartszellu. Na tuto slavnou minulost dnes upomínají četné informační tabule na budovách v Marktstraße a samozřejmě i velké sgrafito (= škrábaný obraz na omítce) na bývalé císařské mýtnici.

Engelhartszell byl kdysi také domovem fliesteinerského řemesla. Fliesteiner byly rychlé kurýrní lodě (17 metrů dlouhé a 2,2 metru široké) s chatrčí uprostřed. Používaly se na Dunaji k přepravě malých skupin lidí nebo zboží a pravidelně jezdily například mezi Pasovem a Lincem. Proti proudu je mohl táhnout jeden kůň, který se na ně nalodil při cestě proti proudu (= cestě po proudu). Fliesteiner jezdily od 17. století až do začátku 19. století, kdy je nahradily parníky. Jedna taková kurýrní loď je vyobrazena na velkém sgrafitu (= škrábaném sádrovém obrázku) na Císařském mýtě. Na výstavě "Dunajské příběhy" v Dunajském světě v Engelhartszellu si můžeme jednu z nich prohlédnout i naživo. Mimochodem: tradiční kostým Fliesteiner obléká hudební skupina Engelhartszell dodnes!

V roce 1994 se v Engelhartszellu konala hornorakouská zemská výstava "Dunaj". Ta se následně vyvinula v Engelhartszellský svět Dunaje, který dnes se svými četnými lokacemi mění Engelhartszell v jedinečný "dunajský" svět zážitků. Více informací o další etapě Dunajské stezky se dozvíte na jednotlivých místech Dunajského světa.

Tip: Krátká procházka po ulici Marktstraße - od obecního úřadu až k císařskému mýtnému domu (dnes sídlo společnosti Energie AG) - nabízí nádherný pohled do zlatého věku dunajského mýta. Zvláštní pozornost věnujte skrytým architektonickým skvostům, jako jsou zárubně, dveřní křídla, ... - prostě nádhera!

  • stále otevřeno (24/7)

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
  • Vhodné pro mladistvé
  • Vhodné pro seniory
  • Vhodné pro jednotlivce
  • Vhodné s přáteli
  • Vhodné ve dvou
  • Vhodné s dítětem
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Engelhartszell- Über Maut & Fliesteiner
Marktplatz 61
4090 Engelhartszell

telefon +43 7717 8055
fax +43 7717 8055 - 22
E-Mail gemeinde@engelhartszell.ooe.gv.at
web www.engelhartszell.at
http://www.engelhartszell.at

kontaktní osoba

Marktgemeinde Engelhartszell
Marktplatz 61
4090 Engelhartszell

telefon +43 7717 8055
fax +43 7717 8055 - 22
E-Mail gemeinde@engelhartszell.ooe.gv.at
web www.engelhartszell.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA