© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Waldkirchen am Wesen

Waldkirchen am Wesen, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Waldkirchen am Wesen se nachází na náhorní plošině Sauwaldu nedaleko strmého srázu do údolí Dunaje. Centrum venkovské obce se rozkládá podél návsi jižně od farního kostela.
Gotický farní kostel svatého Mikuláše rozhodně stojí za vidění! Zvláštnosti: neobvyklý kontrast mezi kamenným zdivem kostelní věže a omítnutou lodí, nádherná žebrová klenba, kruhová symbolika holubic na stropě kostela, vyvážený barokní interiér, ...

Z centra obce není vidět, ale přesto je zajímavý:
Zřícenina hradu Wesen: Tento hrad se nachází v Donauleitenu asi 300 metrů východně od farního kostela ve Waldkirchenu. Byl postaven pravděpodobně ve 12. století pozdějšími pány z Wesenu. Po vymření rodu Wesenů připadla tvrz Waldeckerům, kteří ji nakonec odkázali pasovské diecézi jako věčný majetek. Když bylo správní centrum tohoto panství v 16. století přesunuto na nedaleký hrad Marsbach, začala tvrz chátrat. Po sekularizaci pasovské diecéze v roce 1803 byla zřícenina prodána. Dnes je v soukromém vlastnictví a je opět obydlená. Návštěvy bohužel nejsou možné.
Wesenufer: Historické tržní město Wesenufer se nachází přímo na jižním břehu Dunaje, asi 2 km proti proudu řeky od Waldkirchenu. Při pohledu na malou vesničku byste to sotva poznali, ale po Aschachu (777) a Linci (799) se jedná o třetí nejstarší podunajské město v Horním Rakousku!
Archeologické nálezy však dokazují, že osídlení zde vznikalo již v neolitu. Název "Wesenufer" byl poprvé zmíněn v listině z roku 1310. Slovo "-ufer" je odvozeno od Urfahr (=přechod). Tím se také vysvětluje
To také vysvětluje existenci dnešního mostu přes Dunaj kousek severněji odtud, protože mosty se stavěly především v místech existujících přechodů přes Dunaj - naučte se číst dunajské mosty!

V roce 1582 udělil podunajskému městu tržní práva císař Rudolf II. Od roku 1826 se zde dokonce směly konat dva výroční jarmarky. Mimochodem, od roku 1850 je Wesenufer součástí obce Waldkirchen.
V centru obce na břehu Dunaje se tyčí dvě vysoké podlouhlé budovy - bývalý zámek Niederwesen. O zakladatelích hradu není nic známo, stejně jako o jeho vztahu k hradu Wesen na vrcholu Donauleiten. Po sekularizaci pasovské diecéze v roce 1803 přešel hrad do veřejného vlastnictví. Dnes se v něm nachází centrum psychosociální péče provozované organizací pro mente Oberösterreich, seminární hotel a tržnice.

Tip: Na trase Donausteig-Eatppe "1_N03 Niederranna-Obermühl" se z protějšího Donauleitenu otevírá nádherný výhled na Wesenufer a jeho bývalý hrad!



  • stále otevřeno (24/7)

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro seniory
  • Vhodné pro jednotlivce
  • Vhodné s přáteli
  • Vhodné ve dvou
  • Vhodné s dítětem
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Waldkirchen am Wesen
Waldkirchen 61
4085 Waldkirchen am Wesen

telefon +43 7718 7255 - 11
fax +43 7718 7255 - 14
E-Mail tv@waldkirchen.ooe.gv.at
web www.waldkirchen.ooe.gv.at
http://www.waldkirchen.ooe.gv.at

kontaktní osoba

TV Waldkirchen
Waldkirchen 61
4085 Waldkirchen am Wesen

telefon +43 7718 7255 - 11
fax +43 7718 7255 - 14
E-Mail tv@waldkirchen.ooe.gv.at
web www.waldkirchen.ooe.gv.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA