© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

MUSIKVEREIN Wesenufer

Waldkirchen am Wesen, Oberösterreich, Österreich
Hudební příběh v různých tónech.
Ředitel školy Wögerbauer a hostinský Königseder založili v roce 1876 Wesenuferský hudební spolek.
Na začátku učil Anton Königseder kapelu osmi hudebníků číst noty a hrát na různé dechové nástroje. Zvláště nadaní hudebníci se učili také hře na housle. Noty se půjčovaly a kopírovaly v Hofkirchenu im Mühlkreis. Kolem roku 1900 byl zvláštní hudební význam přikládán hraní na svátek svatého Floriána, při procesí Božího těla a zejména při oslavách narození a jmenin císaře Františka Josefa I. Kvůli finančním potížím byl Musikverein v roce 1909 začleněn do hasičského sboru Wesenufer.

Po první světové válce začal Mathias Höller organizaci obnovovat a v roce 1924 se spolek od hasičského sboru oddělil, aby prokázal svou nezávislost. V roce 1926 přijalo pozvání na oslavy 50. výročí založení sboru dvanáct kapel z okolí. Místní obyvatelstvo se bavilo nejen hudebně. Divadlo a skupina Schuhplattler při Musikvereinu, kterou v roce 1922 založili Gottfried Strasser a Alois Dopler, předváděly své umění na slavnostech a akcích. Její činnost byla přerušena během druhé světové války.

Po válce se organizace začala obnovovat koncerty a četnými výjezdy. V roce 1950 se Musikverein Wesenufer poprvé zúčastnil soutěže v Schärdingu a počátkem roku 1952 se stal členem Rakouského svazu dechových orchestrů. V roce 1968 se kapela poprvé zúčastnila pochodové soutěže v Raabu a získala čestné uznání. V té době se zkoušky konaly střídavě v městských hostincích. Při příležitosti 100. výročí svého založení v srpnu 1977 oblékla wesenuferská kapela poprvé svůj nový tradiční kroj. Při těchto oslavách byla požehnána krásná klubová vlajka, kterou věnovali němečtí rekreační manželé Käthe a Willi Parduhnovi. Vzhledem k uzavření základní školy ve Wesenuferu byly v témže roce dvě učebny poskytnuty Musikvereinu jako zkušebny. Na oblíbených vánočních koncertech vedl program kulturní referent Sepp Reinthaler, který v této době také začal vést kroniku spolku. V roce 1991 se Musikverein poprvé zúčastnil mezinárodního hudebního festivalu v Rastede, kde získal ocenění v pochodové a koncertní kategorii.

V letech 1986-1990 byla s velkým úsilím všech hudebníků a místních obyvatel vybudována společná hasičská zbrojnice a hudební centrum. Po dvacetileté přestávce se divadelní soubor pod vedením Helmuta Kalinkeho a Axela Doplera znovu probral k životu. Se 115. výročím v roce 1991 se konal také 30. okresní hudební festival.

Od roku 1994 pořádá Musikverein každé dva roky karnevalová setkání, která se těší velké oblibě. V roce 1996 se Musikverein poprvé představil v novém kostýmu a klubové noviny Allegro informovaly přátele a mecenáše o jeho aktivitách. Klarinetové kvarteto "Mezzo Forte" ve složení Peter Reinthaler, Carina Paar, Gerhard Dopler a Martin Selle získalo státní vyznamenání.

Od roku 2004 soutěžil Musikverein v nejvyšší výkonnostní úrovni E, pochodové hudbě s přehlídkovým programem, v pochodových soutěžích. V říjnu 2005 udělil OÖ Musikvereinu zvláštní vyznamenání. Svaz dechových hudeb. Reprezentoval spolkovou zemi Horní Rakousko na regionálním hudebním festivalu v jihotyrolském Meranu, kde dosáhl druhého nejvyššího počtu bodů v soutěži pochodové úrovně E. V roce 2006 bylo 130. výročí založení oslaveno velkým třídenním festivalem. Oslavy završila klubová olympiáda, hudební plavba lodí po Dunaji s hornorakouskou vojenskou kapelou a ranní pivo se zemědělskou kapelou Eberschwand. Kvůli extrémnímu horku si někteří členové farmářské kapely již nemohli sundat své tradiční kroje. V plném kroji se šli koupat do Dunaje. Po letech 1989 a 1997 obdrží Musikverein v roce 2007 třetí vyznamenání od spolkové země Horní Rakousy.
Zvláštní radostí a poctou bylo jmenování kapelníka a taktovkáře Gerharda Doplera okresním taktovkářem okresu Schärding v létě 2007 a jeho jmenování zástupcem zemského taktovkáře v říjnu 2015.

2010: Musikverein Wesenufer přechází na internet s nově navrženou domovskou stránkou.
V září 2010 podnikl Musikverein hudební cestu do Maďarska/Budapešti, na jejímž programu byl společný koncert s hudební skupinou Tàt.

2013
: Po letech 1989, 1997 a 2007 obdržel Musikverein v roce 2013 z rukou LH Dr. Josefa Pühringera čtvrté vyznamenání od spolkové země Horní Rakousy.

V červnu 2015 reprezentovaly Musikverein a Kopfing/I. Musikverein Horní Rakousko na Spolkovém festivalu dechových hudeb ve Vídni. Kromě sousedského koncertu patřil k vrcholům akce pochod na Ringstraße a následný koncert na Rathausplatz.

n V roce 2016 bylo 140. výročí spolku náležitě oslaveno dvoudenním markýzovým festivalem ve sportovním areálu Union Wesenufer spolu se 17 hostujícími kapelami a četnými čestnými hosty (včetně prezidenta OÖBV Josefa Lemmerera). V sobotu odpoledne zahrály mládežnické dechové orchestry na odpoledni mládeže, po něm se o bujaré veselí ve stanu postaral Raaber Blechbuam. V neděli se o hudební kulisu při slavnostním dopoledním půllitru postarala dechovka Czeska.

V roce 2017 předal kapelník Gerhard Dopler na podzimním koncertě po 18 letech v této funkci štafetu svému nástupci Heimo Mitterovi. Poprvé byl také představen nově pořízený klubový kroj (zhotovený krejčovstvím Hohensinn).

V roce 2018 měl Musikverein Wesenufer tu čest vystoupit s přehlídkovým programem v choreografii vedoucího taktovky Gerharda Doplera na Schladming Tattoo v rámci mezinárodního festivalu dechových hudeb Mid Europe 2018 ve WM Parku Planei. Exkurzi do Musikvereinu završil další koncert pod širým nebem na hlavním náměstí ve Schladmingu.




Parkování
  • parkovací místa: 10
  • parkovací místa pro tělesně postižené: 1
  • Parkoviště pro autobusy: 1
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


MUSIKVEREIN Wesenufer
Wesenufer 81
4085 Waldkirchen am Wesen

telefon +43 664 6150634
mobilní +43 664 6150634
E-Mail mv.wesenufer@gmail.at
web mv-wesenufer.at
https://mv-wesenufer.at

kontaktní osoba
pan Obmann Mag. Christoph RATZENBÖCK
Wesenufer 69
4085 Waldkirchen am Wesen

mobilní +43 664 6150634
E-Mail mv.wesenufer@gmail.at
web mv-wesenufer.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

powered by TOURDATA