© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

GOLDHAUBENGRUPPE WALDKIRCHEN-WESENUFER

Waldkirchen am Wesen, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí

ZLATÉ ČEPCE DODÁVAJÍ SLAVNOSTEM ZVLÁŠTNÍ PŮVAB !
Goldhaubengruppe se řídí nejen heslem "Vnášet krásu do života", protože se účastní církevních a veřejných oslav, ale také podporuje finanční, sociální a církevní účely. Skupina Goldhauben byla založena v roce 1978, kdy ji tvořilo deset žen a čtyři dívky. V současné době je ve skupině několik žen (včetně těch, které nosí šátky).

Zlaté čepce vznikly koncem 18. století v oblasti Lince. Nosily ho pouze bohaté měšťanky a manželky bohatých sedláků. Sedlák za něj musel zaplatit ekvivalent koně. Méně majetné ženy nosily černý perlový čepec. Černý hedvábný taftový šátek je znám až od konce 19. století. Dívky nosily zlatý čepec.

V kurzech si ženy vyšívaly zlaté čepce, korálkové čepce a kšiltovky. Zlaté čepce byly velmi cenné, částečně kvůli hodnotě materiálu a částečně kvůli mnoha hodinám práce, které byly potřeba k jejich výrobě. Samozřejmě jsou k nim zapotřebí i odpovídající zlaté čepcové šaty z hedvábí. Mnoho těchto šatů bylo ušito v tradičních kurzech šití krojů.

Činnost skupiny: Vázání palmových a bylinkových keřů na posvícení, pohoštění pro lidi s postižením a jejich pečovatele ve farním sále (Malteser a Moserhof), agapé po farním biřmování, organizace bylinkové neděle s oslavou pro jubilující páry, vázání korouhve na dožínky s následnou farní kavárnou "Marterlroas", účast na úklidu kostela a farního centra, pečení koblih pro různé příležitosti, sestavení první waldkirchenské kuchařky, výroba složky o drobných památkách,kurzy vyšívání zlatých a perlových čepců a zlatých čepců, kurzy šití tradičních krojů, přehlídka tradičních krojů, výstavy tradičních krojů a ručních prací, výstavy vánočních stromků a betlémů, které jsou pořádány společně s farmářskými ženami. Každá žena z Goldhaubenu dává skupině k dispozici svůj talent, takže je možné v poměrně malé jednotce organizovat mnoho různých aktivit.
Parkování
  • parkovací místa: 1
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné za každého počasí
sezóna
  • jaro
  • léto

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


GOLDHAUBENGRUPPE WALDKIRCHEN-WESENUFER
Atzersdorf 14
4085 Waldkirchen am Wesen

telefon +43 7718 7671
E-Mail gahleitner@waldkirchen.ooe.gv.at
web www.waldkirchen.at
https://www.waldkirchen.at

kontaktní osoba
paní Astrid MAIRHOFER
Atzersdorf 14
4085 Waldkirchen am Wesen

telefon +43 7718 7671
E-Mail gahleitner@waldkirchen.ooe.gv.at
web www.waldkirchen.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA