© ©WGDDonauOberoesterreichTourismusGmbHCMVisuals Donauradweg reloaded, Radfahrer radeln am Donauradweg Grein

Na cestě podél
mohutné řeky

Gedenkort.Flucht

Linz, Oberösterreich, Österreich

6. května 2022 bylo na městském hřbitově Linz/St. Martin v Traunu otevřeno pietní místo pro lidi, kteří zemřeli při útěku, a během krátkého multináboženského obřadu bylo požehnáno.

Gedenkort.Flucht realizovala projektová skupina "Gedenkort Flucht" pod vedením diecéze Linec jako společný projekt katolické církve v Horním Rakousku, evangelické církve A. B. v Horním Rakousku a Islámské náboženské obce v Horním Rakousku, Kulturního ředitelství města Linec a LINZ AG FRIEDHÖFE. Projekt byl financován spolkovou zemí Horní Rakousko, městy Linec, Traun a Leonding, diecézí Linec, Evangelickou církví A. B. v Horním Rakousku a Fond Otto Mauera.

Umělecké dílo, které bylo realizováno po dobu čtyř let napříč náboženskými a stranickými hranicemi, se chápe jako památník, místo smutku a místo setkávání: "Jako památník pro lidi, kteří zemřeli při útěku, jako místo smutku pro pozůstalé se jmény jejich zesnulých, jako místo setkávání, kde mohou lidé vzpomínat, slavit a modlit se," říká Dr. Stefan Schlager, vedoucí projektu "Gedenkort.Flucht" linecké diecéze.

Nově otevřené pietní místo navrhl vídeňský umělec Arye Wachsmuth. Jeho projekt byl vybrán porotou jako vítězný ve vyzvané soutěži s mezinárodní účastí. Ve své koncepci zahrnuje topografii dostupného prostoru na křižovatce na městském hřbitově Linec/St. Martin jako ústřední prvek návrhu a vytváří "přístavní" prostor. Výchozím bodem je tvar slzy, jejíž obrazové ztvárnění má univerzální charakter přesahující náboženství.

Materiály - šedé cementovláknité desky a rezavohnědá ocel Corten - znamenají ve své dialektice křehkost a trvanlivost. Prostorové uspořádání umožňuje intimní, kontemplativní okamžik oddanosti a vzpomínky. Kromě jmen zesnulých a pohřešovaných jsou na pamětní stěně, která stojí v tradici "zdi nářků", také označení rodinné příslušnosti, jako je matka, otec, dcera a bratr, v odpovídajícím jazyce. To má zahrnovat i osoby, jejichž jména nejsou známa.

  • otevřeno denně
  • vstup volny

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vstup volný

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

Přístup
  • přízemní přístup

kontakt & servis


Gedenkort.Flucht
Stadtfriedhof Linz/St. Martin
4020 Linz

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA